Vergi Hukuku

Vergi; devletin ya da devletin yetkilendirdiği kamu tüzel kişilerinin kamu harcamalarını karşılamak üzere yasalar çerçevesinde gerçek ve tüzel kişilerin ödeme gücü üzerinden zora dayanarak ve karşılıksız olarak aldığı parasal değerlerdir.

Vergi hukuku, vergi ilişkisini düzenleyen kurallardır. Daha açık ve yerleşik bir tanımla vergi hukuku, vergi ödevinin niteliğine, vergi borcunun doğması ve ortadan kalkmasına ilişkin maddî ve şeklî hukuk kuralları bütünüdür.

Vergi hukuku maddi ve şekli vergi hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır.

Maddî vergi hukuku; vergi borcu konusunda hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukukî ilkeleri inceleyen dal” olarak tanımlayabiliriz. Vergi borcu konusunda hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukuki ilkeleri inceler. Maddî vergi hukuku, vergi alacağının konusunu, yöneldiği kişiyi, vergi idaresinin yükümlü ve sorumlu karşısındaki yetkilerini belirler.

Şeklî vergi hukuku ise, “maddî hukukça belirlenen vergi ilişkisinde hak ve yükümlülüklerin gerçekleştirilme usullerini düzenleyen dal” olmaktadır. “vergi tekniği” olarak da nitelendirilir. Vergi tarhı, tahakkuku ve tahsili, vergi uyuşmazlıklarının çözülmesi ve vergilerin cebri icra yolu ile tahsil edilmesi bu kapsamdadır.

Vergi Usul Hukuku, Uluslararası Vergi Hukuku, Vergi İcra Hukuku, Vergi Yargılama Hukuku, Vergi Ceza Hukuku olmak üzere 5 dalı vardır.

Vergi Usul Hukuku vergilendirme tekniği şeklinde isimlendirilir ve vergi ilişkilerinden doğan hak, yetki ve görevlerin gerçekleştirilme ve kullanılma şekillerini gösteren kuralları içermektedir.

Uluslararası vergi hukuku, vergi olayının uluslararası boyutunu, özellikle birden fazla ülke arasında söz konusu olabilecek çifte vergilendirme sorununun çözüm yollarını incelemektedir.

Vergi yargılama hukuku, mükellef ile vergi idaresi arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların yargı oranlarındaki çözüm yöntemlerini incelemektedir.

Vergi icra hukuku, devletin vergi alacağının güvence altına alınması ve ödenmemesi durumunda uygulanacak önlemleri içermektedir.

Vergi ceza hukuku, mükelleflerin yükümlülüklerine uymamaları durumunda karşılaşacakları yaptırımları düzenlemektedir.

Demir Hukuk Bürosu Vergi Hukuku alanında müvekkillerinin menfaatlerini koruyarak, etkili, hızlı, ekonomik ve çözüm odaklı hizmet vermeyi hedeflemektedir.

Demir Hukuk Bürosu, Vergi Hukuku’na ilişkin aşağıda belirtilen konularda müvekkillerine hukuki hizmet sunmaktadır:

  • Vergiye ilişkin hukuki uyuşmazlıklarda dava takibi, uzlaşma, temsil ve danışmanlık hizmetleri,
  • Kaynak transferleri, şirketler arası işlemler, hissedarlar ile yapılan işlemler tarzı özel işlemlerden kaynaklı vergisel ihtilaflarda vergi hukuku mevzuatına uyumlu hukuki destek,
  • Ceza ihbarnamesi ve ödeme emri iptali davalarının açılması, açılmış davaların takibi.

Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Alın