Miras Hukuku

Sıkça Sorulan Sorular

  • Muris Muvazaası Davası nedir?

    Muvazaa bir diğer adı ile danışıklık, tarafların gerçekte olmayan bir işlemi yapmış gibi göstermeleri veya yaptıkları işlemin ardında farklı bir hukuki işlem yapmaları durumudur. Muvazaa uygulamada en çok miras hukukunda görülmektedir. Taraflar yasal mirasçılardan mal kaçırmak için bu yola başvurabilmektedirler. Örneğin miras bırakan, taşınmazlarından birini mirasçılarından birine satmış gibi göstererek aslında bağışlayarak diğer mirasçılarından mal kaçırabilmektedir. Bu durum saklı paya müdahale ederse işlemin iptali talep edilebilmektedir.

  • Sözlü Vasiyetname Yapılabilir Mi?

    Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmî veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilmektedir. Miras bırakan, vasiyetini iki tanığa anlatır ve tanıklar bu istemleri yazıya geçirirler. Tanıklar vasiyetnameyi imzalayarak sulh veya asliye hukuk mahkemesine verirler.

  • İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası Nedir?

    Ortaklığın giderilmesi davası, ortakların elbirliği veya paylı mülkiyetinden bulunan taşınır veya taşınmazın paylaştırılması talepli davadır. Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamaz.

  • Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?

    Veraset ilamı, mirasçıların talebi üzerine yetkili merciiler tarafından verilen ve mirasçılık sıfatını ispatını sağlayan belgedir. Veraset ilamı, sulh hukuk mahkemesinden, noterden veya e-devlet üzerinden çıkarılabilmektedir.

  • Terekenin Tespiti Davası nedir?

    Miras bırakanın terekesinde bulunan bütün malvarlığının aktif ve pasifleri ile tespiti için açılan davadır.
    Miras bırakanın aktiflerinden çıkarılması gereken pasifler şunlardır:
    - Murisin borçları
    - Cenaze masrafları
    - Terekenin mahkemece mühürlenmesi ve yazılması için yapılan masraflar
    - Miras bırakanla yaşayan bireylerin 3 aylık geçim masrafları

Miras hukuku, ölen veya hakkında gaiplik kararı verilen kişinin her türlü hak ve borçlarının mirasçısına intikaliyle ilgilenen medeni hukuk dalıdır.

Ölümle birlikte miras açılır. Miras paylaşımlarında mirasın sahibi olan kişiye muris denilir. Muris olan kişi mirasın sahibidir.

Mal paylaşımı yapılırken kanunda belirlenen sıraya uygun şekilde 1. dereceden başlanarak mal paylaşımı yapılmaya başlanır. Mirası bırakan kişinin 1. derece mirasçısı yoksa sırayla 2., 3. veya 4. derece mirasçılar aranır. Miras bırakanın, mirasının her bölümü, hangi derece ile paylaşılırsa paylaşılsın, eşinin hakkı mutlaka aynı oranda almaya devam eder. Yani miras sahibinin eşi hiçbir zaman haktan mahrum kalmaz. Mal paylaşımında hakkını her zaman kanunda belirttiği oranda alır.

Miras hukukuna göre, yasal miras hakları sırayla; eş, çocuklar, alt soy ve kişinin alt soyları, anne baba alt soyları, dede ve nine alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık alınmış çocuklar ve alt soy olan kişiler şeklindedir. Miras sahibi, evlilik dışı doğmuş bir çocuğunu veya nüfusuna almadığı çocuğu var ise, onlar da diğer kan bağı olan çocuklar gibi benzer şekilde eşit paylaşımlı miras hakkına sahip olur.

Miras sahibi herhangi bir şekilde mirasını kimseye bırakmazsa veya miras bırakabilecek hiçbir kan bağı bulunan alt soyu yoksa yasal olarak miras devlete kalmaktadır.

Demir Hukuk Bürosu, Miras Hukuku alanında müvekkillerinin menfaatlerini koruyarak, etkili, hızlı, ekonomik ve çözüm odaklı hizmet vermeyi hedeflemektedir.

Demir Hukuk Bürosu, Miras Hukuku’na ilişkin aşağıda belirtilen konularda müvekkillerine hukuki hizmet sunmaktadır:

  • Vasiyetname ve diğer ölüme bağlı tasarrufların hazırlanması,
  • Mirasçılık belgesinin alınması ve iptali davaları,
  • Vasiyetnamenin iptali davası,
  • Muris muvazaası davaları,
  • Mirastan yoksun bırakılma davaları,
  • Miras sözleşmeleri hazırlanması,
  • Mirasçılık belgesinin alınması ve iptali davaları,
  • Mirasın reddi davası,
  • Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin hazırlanması,
  • Miras hukukundan kaynaklanan her türlü uyuşmazlığın çözümü.

Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Alın