Kira Hukuku

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kira Depozitosu Nedir?

    Kira depozitosu; kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen teminata denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartları ile uygun olarak kira sözleşmesi sona erdiğinde geri alınır.

  • Kira Müddeti Nedir?

    Kira müddeti; kira sözleşmesinin süresi anlamına gelir. Bu süre sözleşme düzenlenirken genelde 1 yıl olarak belirlenmektedir. Kira müddetlerinin 1 yıl olarak düzenlenmesinde fayda vardır. Zira örneğin; kiralayanın ihtiyacı nedeniyle tahliye yolunu tercih edilmek istenirse, bu dava ancak kira sözleşmesi sona erdiğinde açılabilecek ve sürenin 1 yıl olması davayı açacak taraf lehine olacaktır.

  • Kiracıyı Evden Çıkarma Nasıl Yapılır?

    Kiracının evden çıkarılmasının birkaç yolu vardır:
    Kiracının kirayı ödememesi durumunda aynı kira yılı içerisinde ‘iki haklı ihtar’ gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür.
    Ayrıca kiracıya imzalatılan tahliye taahhütnamesine dayanarak icra takibi yapılarak, kiracının tahliye olunmasını sağlanabilir.
    Kiraya verenin konut ihtiyacı nedeniyle kiracıya karşı tahliye davası açılabilir.
    Konutun imar ve inşası sebebiyle de kiracı tahliye edilebilecektir.
    Konutu yeni alan ev sahibi de ihtiyaç nedeniyle kiracıyı tahliye edebilecektir.
    Kiracıdan kaynaklanan sebeplere bağlı olarak gerekli koşulların var olması halinde kiracı evden çıkarılabilecektir.
    10 yıllık sürenin dolması nedeniyle de kiracı evden çıkarılabilir.
    Kiracının veya eşinin aynı ilçe veya belde sınırları içerisinde oturmaya elverişli konutu varsa kiraya veren, sözleşme yapıldığı sırada bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden bir ay içinde sözleşmeyi tahliye davası yoluyla sona erdirebilir.

  • Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

    Tahliye taahhütnamesi, belirlenen tarihte, kiracının kiralananı boşaltacağını ifade eden ve yazılı şekilde düzenlenen bir irade beyanıdır. Kanuna göre tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın kiracıya teslim edilmesinden sonra alınabilir. Başta alınan taahhüt geçersizdir. Tahliye taahhütnamesi yazılı şekle tabidir. Kiralanan taşınmazın belirlenen tarihte boşaltılacağı beyanı yazılı olarak verilmelidir. Yani basit bir kağıt üzerinde tahliye taahhütnamesi imzalanması (adi yazılı şekil) yeterli olacaktır.

  • Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu Var Mıdır?

    Kiracı kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.

  • Kiracıya İhtar Ne Zaman Çekilir?

    Kiracı eğer bir kira bedelini ödememişse veya yan giderler (örneğin aidat bedeli) zamanında ödenmemişse kiracıya en az 30 günlük süre verilerek kiracıya ihtar çekilir.

  • Kiracıya Noterden İhtarname Nasıl Çekilir?

    İhtarname noter aracılığıyla çekilir. İhtarnamenin çekilebilmesi için sözleşmede konulan ödeme zamanının geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ihtarnamenin noter aracılığıyla tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılacaktır.

  • Kira Artış Oranı Nedir?

    Kiralanan taşınmazın kira bedelinin belli aralıklarla belirli oranda artırılmasına “kira artış oranı” denir.

  • Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

    01.01.2019 tarihinden sonra Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.

  • Kiraya Verenin Ölümü Halinde Kira Sözleşmesi Ne Olur?

    Kiraya veren kişinin ölümü durumunda onun yerine hak sahibi olan mirasçılar kira sözleşmesinin tarafı haline gelmektedir. Dolayısıyla yapılan sözleşme de imzalandığı süre kadar geçerli olmaktadır. Kiraya verenin ölümü durumunda tüm mirasçılar kendiliğinden kiralayan sıfatını kazanır ve kira sözleşmesinin devam eder.

Kira Hukuku; kiraya veren ile kiracının, kira sözleşmesinden doğan sorumluluklarını ve kira sözleşmesi süresince ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları düzenlemektedir.

Kira sözleşmeleri tam iki tarafa borç yükleyen, sürekli, rızai ve ivazlı sözleşmeler olup 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 299 ve devamı hükümlerinde düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin tarafları gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.

Kiracı ve kiraya verenin, birbirine uygun ve karşılıklı irade beyanları ile kira sözleşmesi kurulur. Sözleşmenin geçerli olması için kanunda herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Dolayısıyla sözlü de yapılabilir. Ancak ispat hukuku açısından yazılı şekilde yapılması daha iyi olacaktır.

Kira sözleşmesinde, bir şeyin kullanılmasını veya bu kullanılmaya ek olarak yararlanılmasını karşı tarafa bırakan kişi kiraya veren, buna karşılık bir bedel ödeme borcu altına giren kişi ise kiracıdır.

Kanunun lafzına göre kira sözleşmesi, kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasının veya kullanmaya ek olarak yararlanılmasının kiracıya bıraktığı, kiracının da bunun karşılığında taraflar arasında kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

Kanunda yapılan bu tanım, konut kirasını, çatılı işyeri kirasını ve ürün kirasını dahil her türlü kira ilişkisini tanımlayacak bir tanımdır. Kanundaki bu tanımdan yola çıkacak olursak kira sözleşmelerini kullandırma borcu doğuran kira sözleşmeleri ve yararlandırma borcu doğuran kira sözleşmeleri olarak ikiye ayırmak mümkün olacaktır. Bununla birlikte kira sözleşmeleri yapıldıkları süre açısından da belirli süreli veya belirsiz süreli kira sözleşmesi olarak ikiye ayrılmaktadır.

Demir Hukuk Bürosu, Kira Hukuku alanında müvekkillerinin menfaatlerini koruyarak, etkili, hızlı, ekonomik ve çözüm odaklı hizmet vermeyi hedeflemektedir.

Demir Hukuk Bürosu, Kira Hukuku’na ilişkin aşağıda belirtilen konularda müvekkillerine hukuki hizmet sunmaktadır.

  • İş yeri, konut, arsa ve diğer gayrimenkullerin kira sözleşmelerinin hazırlanması ve kontrolü,
  • Tahliye taahhüdü hazırlanması,
  • On yıllık uzama süresi sonunda tahliye davasının açılıp takip edilmesi,
  • İki haklı ihtar sebebiyle tahliye davasının açılıp takip edilmesi,
  • Kiraya veren vekili olarak kiracıya her türlü ihtarnamenin düzenlenip noter aracılığıyla çekilmesi,
  • Büroda sözlü ve yazılı danışma hizmeti,
  • Kira alacaklarının tahsili için icra takibi açılması ve takibi,
  • Kira ödenmemesi nedeniyle tahliye işlemlerinin başlatılması hizmeti,
  • Tahliye davası açılması ve takibi,
  • İhtiyaç sebebiyle tahliye davası açılması ve takibi,
  • Kira tespit davası açılması ve takibi.

Hizmetlerimiz Hakkında Bilgi Alın